Lasten musiikkiterapia kontakti- ja vuorovaikutustaitojen varhaiskuntoutuksessa
Musiikkiterapiaan hakeutuminen vaatii kuntoutustyöryhmän arvioinnin ja kuntoutussuunnitelman. Varhaiskuntoutus toteutuu yleensä sairaanhoitopiirien tai Kelan kuntoutus- ja maksupäätöksellä. Kuntoutukselle määritellään kuntoutustyöryhmässä yksilöllisesti asetetut tavoitteet. Kuntoutuksen alkaessa yhdessä kuntoutujan lähi-ihmisten kanssa sovitaan arjesta nousevat tavoitteet.
Lasten musiikkiterapiassa, kontakti- ja vuorovaikutustaitojen varhaiskuntoutuksessa, musiikkiterapian elementeistä korostuvat erityisesti vuorovaikutuksen rakentuminen äänellisten, melodisten ja rytmisten kokemusten kautta. Kuntoutuksessa muina välineinä käytetään varhaisen vuorovaikutuksen erilaisia menetelmiä, leikkiä, puhetta tukevia kommunikointivälineitä sekä hyväksyvää läsnäoloa. Musiikillisella toiminnalla, laululla, leikillä ja terapeutin positiivisella vuorovaikutuksella on kuntouttava merkitys kontaktihäiriöisten lasten kehityksen tukemisessa.
Musiikkiterapia – yhdessä kohti vahvempaa vuorovaikutusta
Musiikkiterapia tarjoaa turvallisen tilan, jossa lapsi tai nuori voi pysähtyä vuorovaikutukseen ja vahvistaa kontaktiaan toiseen ihmiseen. Musiikin kautta harjoitellaan kuuntelemisen taitoa ja jäljittelyä, jotka ovat tärkeitä pohjataitoja kommunikoinnille. Vuorottelu kehittyy yhteisessä rytmissä, ja joustavuus kasvaa, kun opitaan sopeutumaan tilanteisiin ja toisen eleisiin.
Ääntely ja puheen tuottamisen valmiudet voivat vahvistua luonnollisesti musiikin avulla, ja jaettu tarkkaavaisuus auttaa lasta suuntaamaan huomionsa toiseen ihmiseen ja ympäristöönsä. Myös kehon hahmotus ja hallinta kehittyvät liikkeen, rytmin ja musiikin tukemana. Leikki ja mielikuvitus saavat tilaa, kun lapsi rohkaistuu kokeilemaan ja ilmaisemaan itseään musiikin keinoin.
Kuntoutusprosessissa tärkeää on tiivis yhteistyö. Yhdessä kuntoutuksesta vastaavan tahon, kodin, koulun, päiväkodin ja muiden lähipiirin toimijoiden kanssa luomme ympäristön, jossa lapsi voi kehittyä ja löytää omat tapansa olla vuorovaikutuksessa. Verkostopalaverit mahdollistavat sujuvan yhteydenpidon ja tukevat kuntoutuksen tavoitteiden saavuttamista.